Ще заседават само лидерите на страните от еврозоната

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената за днес среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС. В социалната мрежа Туитър обаче той уточни, че все пак лидерите на страните от еврозоната ще заседават в неделя в 17.00 часа българско време и ще продължи докато приключим преговорите за Гърция. 

Още по темата

 

Финансовите министри от еврозоната заседаваха до късно снощи, но така и не успяха да се  споразумеят по новия спасителен план за Гърция.  Министрите са поискали от южната ни съседка още реформи, сред които либерализиране на стоковия пазар, промени в трудовото законодателство, приватизация и реформи в държавния сектор.

 

Гърция предложи план за реформи и в замяна иска 53 милиарда евро от Европейския механизъм за стабилност. Според устава на механизма, парите  се отпускат само ако има мнозинство от 85% от страните в еврозоната, а такова няма.

 

„Обсъдихме в дълбочина гръцките предложения. Чухме коментарите на институциите, на държавите-членки и разбира се говорихме за финансовите последици. Трябва да отбележа, че има няколко значителни въпроса, които все още не са решени, но дискусиите продължават”, заяви след заседанието председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум.

 

Според германски източници Берлин е готов с предложение за временно излизане на Гърция от еврозоната и за минимум пет години. Около документа витае мистерия, но пък още по-категорично от Германия срещу допълнителна помощ и отстъпки застана Финландия.  Исканията на Гърция срещат съпротивата и на страните от Източно-европейския блок.

 

А в Гърция някои полиците реагираха остро на случилото се в Брюксел. „Германия се опитва да унижи Атина и да свали премиера Алексис Ципрас, като поставя непрекъснато нови искания”, заяви вицепрезидентът на управляващата партия СИРИЗА  на фона на продължаващата банкова ваканция и огромните опашки пред банкоматите. 

 

Репортери: Александрина Аврамова и Антоанета Цонева