Снимка: Thinkstock
Учени установиха защо хората обичат да подслаждат ароматното питие
Британски учени откриха защо повечето хора обичат да си подслаждат кафето - не защото имат пристрастеност към захарта, а понеже по този начин убиват горчивината на ароматната течност, пише в. "Daily Mail", цитиран от БТА.
Специалисти от университета в Йорк използвали принципите на молекулярната термодинамика, за да проследят взаимодействието на кофеина, водата и захарта в чашката с кафе. Оказало се, че захарта не само редуцира горчивината на кафето, но също така променя и химическия му състав.
Екипът на д-р Шеиши Шимицу изтъква, че кофеинът успоредно с ободряващите си свойства, придава и горчивия вкус на ароматното питие, но тази горчивина не допада на много от неговите почитатели, затова на помощ идва захарта.