Мандатът ще бъде връчен на „Нова демокрация”, които няма да го върнат, а ще се опитат да съставят правителство

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че подава оставка. Обръщението си към гръцкия народ направи след спешна среща с политическите си съветници и членове на кабинета днес.

 

В телевизионното обръщение, излъчено по държавната телевизия, Ципрас заяви, че не е успял да сключи такова споразумение с кредиторите каквото иска, но е било най-доброто при такива обстоятелства. 

 

„Знам, че не успяхме да изпълним  всичко, което бяхме обещали на гръцкия народ, но спасихме страната”, заяви Ципрас. 

 

Гръцкият премиер заяви още, че моралът изисква да остави това, което е направил, на преценката на гражданите.

 

По думите му мандатът, който е получил на 25 януари, се е изчерпал и хората трябва да решат за нов. Гърците трябва да решат дали ги е представил смело пред кредиторите, за да бъде преизбран. 

 

След като приключи обръщението си, Ципрас тръгна към офиса на президента, за да връчи оставката си. 

 

Всъщност с подаването на оставката и предсрочните избори, Ципрас се опитва да консолидира позицията си, след като почти една трета от депутатите от неговата партия СИРИЗА отказаха да го подкрепят в парламента тази седмица. 

 

Съгласно закона, ако премиерът подаде оставка по-малко от година след встъпването му в длъжност, президентът трябва да връчи мандат на втората най-голяма партия. Така преди минути лидерът на „Нова демокрация” обяви, че носи отговорността да използва възможностите на настоящия гръцки парламент, което означава, че той няма да върне мандата и ще се опита да състави правителство.