До дни ще има нови изненадващи мерки, заяви вицепремиерът

 

"Картел се доказва много трудно". Това заяви за „Събуди се” вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев по повод отправените вчера твърдения на премиера Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници”  Ваньо Танов за съществуваща договорка за цените на горивата. 

 

Дончев уточни, че Комисията за защита на конкуренцията вече е стартирала секторен анализ и изрази надежда резултатите да излязат скоро. Той обяви, че до дни ще има нови изненадващи мерки на пазара на горива. Остават няколко часа до края на кампанията по препломбирането на хиляди бензиноколонки в цялата страна. Редно е след като тя приключи, да се обяви кои са били некоректните бензиностанции, категоричен е вицепремиерът. Той увери, че никой не цели да удари малките търговци за сметка на големите вериги.

 

Същевременно, той посочи, че не държавата определя цените на дизела и бензина: "Пазарът е автономен и той би трябвало да казва каква е цената".  

 

Вицепремиерът изтъкна, че освен цената на петрола, основни фактори за крайната цена на горивата са ставката на ДДС и акцизът.

 

На въпроса защо цената на петрола на световните пазари пада, а горивото у нас не поевтинява, Дончев отговори: "Преди петролът да бъде купен и от него да бъде произведен бензин или дизел, минава един период от 20 дни. При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори да привлече повече клиенти, но в България това не се случва."

 

Той даде пример със собствениците, които притежават по 2-3 бензиностанции. По думите му за тях има два сценария: единият е да се борят за по-голям пазарен дял, продавайки с 5 стотинки надолу спрямо цената на другите: "В един момент можете да си направите изчислението кога ще печелите повече - когато имате малко по-висок пазарен дял, продавайки по-евтино, или със същия пазарен дял, продавайки на цената на всички останали -  и така сметката ви излиза".

 

"Тук навлизаме в много сложен икономически и юридически анализ дали това е картел. Да, българският пазар е малък като обем и брой играчи и е относително незрял. Но определено има нещо нередно. Дали това е картел или е нещо подобно, очаквам колегите от Комисията за защита на конкуренцията да кажат по-скоро", смята вицепремиерът. 

 

Същевременно той посочи, че цената не единственият проблем при горивата, а и тяхното качество.