Отбелязваме 138-мата годишнина от Шипченската епопея

 

България отбелязва 138-мата годишнина от героичните боеве за връх Шипка. Тържествените чествания преминаха под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев.

 

След отслужване на Заупокойна литургия, пред Паметника на свободата бяха поднесени цветя в знак на признателност пред делото на българските и руски герои от 1877 г. Положени бяха венци, пред символа на българската свобода от президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев.

 

Стотици признателни и родолюбиви българи склониха глава пред делото на геройски загиналите преди 138 години, въпреки неблагоприятните метеорологични условия на връх Шипка.

 

След официалната част, представители на Национално дружество „Традиция" изпълниха възстановка на част от събитията от Шипченската епопея.

 

От 20.45 часа, на площад "Възраждане" в Габрово държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово по случай годишнината от събитията на историческия връх. Речта на президента очаквайте по-късно в NovaNews.bg!