Топ 4 на продуктите с остра миризма

От всички сетива, обонянието е най-първичното и най-сложното. Същото правило важи и за вкусовите ни рецептори, спрямо останалата част от сетивата ни. Питали ли сте се някога защо храната губи вкуса си, когато имате настинка или носа ви е запушен? В действителност, вкусът се формира от комбинацията на вкус и мирис. Едно от най-приятните неща на храната е нейният аромат благодарение, на който стимулираме апетита ни. Ето и четирите най-силно миришещи храни в целия свят, подбрани от foodpanda, и цитирани от БГНЕС.

 

На първо място се нарежда сушената риба, която се яде като закуска в Корея, Китай и други азиатски страни. Наистина отвратителната и миризма е призната като ужасна от туристи и преселници, които са прекарали известно време в Азия.

 

Второто място се отрежда на бургундското сирене. След рибата, следващата отличителна с неприятен мирис и аромат, безспорно е сиренето. Бургундското сирене е една от любимите храни на Наполеон и той го кръщава „Цар на всички сирена”. Любопитен факт за деликатеса е, че миризмата му е била толкова остра, че е било забранено пренасянето му в обществения транспорт във Франция, според Би Би Си.

 

Друг претендент за натрапчив мирис е вековното яйце. Това не е буквално и то се получава като яйцето се покрива с паста от глина и сол и после се накисва в оризови люспи, за период от три години. Когато се отвори, то е с черно-зеленикав цвят, кремаво и желеобразна консистенция и ужасна миризма.

 

Най-изненадващият член на този клуб е плодът дуриан. Това е плод от Югоизточна Азия, използван за шейкове или като плънка за сладки кифлички. За други, обаче, плодът е с неприятна миризма, която напомня за бургундското сирене, тъй като и за него важи забраната за пренос в обществения транспорт в редица страни в Югоизточна Азия, включително и в таксита в Тайланд и Сингапур.