Будапеща обвини Загреб в трафик на бежанци

 

Непробиваемата Унгария е била преодоляна. Тези слухове отведоха екип на Новините на Нова на малка гара, откъдето тръгна влак, пълен с бежанци. Никой не знае как той е преминал незабелязано границата.

 

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач обвини съседна Хърватия в трафик на хора.

Още по темата

 

Бяхме свидетели на тежък инцидент. В петък вечер на унгарска територия пристигна влак, движещ се извън разписанията. В него имаше 1000 мигранти и 40 хърватски полицаи. Това е нарушение на международното право и на унгарските държавни граници", заяви Ковач, който лично посети мястото на инцидента.

 

Той уточни, че е повдигнато обвинение и е започнало разследване по случая. 

 

Съветникът на унгарския премиер Виктор Орбан - Дьорд Баконди, който придружаваше Ковач, съобщи, че унгарската полиция е отнела оръжието на хърватските полицаи, които без предупреждение и въоръжени са влезли на територията на страната.

 

Хърватският министър на вътрешните работи Ранко Остойич каза, че "хърватските полицаи само са били проверени, имената им били записани и те били освободени".

 

"Унгарците обаче задържаха двамата машинисти на влака, защото твърдят, че машината е пристигнала на тяхна територия без знанието им", каза Остойич. 

 

Според него имало споразумение между двете държави по този въпрос, но унгарците го нарушили.

 

"Полицаите бяха във влака, за да гарантират реда и спокойствието", каза още хърватският вътрешен министър.

 

Властите в Загреб съобщиха, че в 22.50 часа местно време 36-ма хърватски полицаи са се върнали в страната през Граничния пункт „Петрово село”.

 

Само за два дни от Сърбия в Хърватия пристигнаха над 17 000 мигранти. И тази нощ хиляди се опитваха да преминат сръбско-хърватската граница на единствения останал отворен пункт „Товарник”.