В дома на двамата нападатели са намерени бомби и муниции

 

Още по темата

Все още не са известни мотивите зад жестокото нападение в американския град Сан Бернардино. Стрелбата в социалния център отне живота на 14 души, а ранените съамаха 21. 

 

Не е ясно дали атаката е била насочена срещу конкретни хора. Появяват се все повече доказателства, че двамата са били радикализирани, а нападението е било планирано.

 

Разследващите установиха, че мъжът - Саид Фарук, е използвал социалните мрежи за връзка с екстремисти, които са били под наблюдението на ФБР. През лятото на 2014 година той е посетил Саудитска Арабия. 12 бомби и над 3 хиляди патрона са криели в къщата си Саид Фарук и съпругата му. А при акцията срещу социалния център са носили още близо 2 хиляди патрона.

 

Ужасното престъпление изглежда загадка за американските власти. Стрелбата не попада точно в нито един от стериотипите – било за тероризъм, било за поредния нестабилен с гняв на работното място.


Агентите на ФБР откриват в дома на 28-годишният Саид Фараук и неговата съпруга Ташфин Малик 12 готови бомби, десетки инструменти за обработката на експлозиви и три хиляди муниции от различен вид.

 

Но това, което предшества стрелбата по време на коледното парти на общинската здравна служба, където е работил Фараук, е някакъв скандал.

 

Тези два факта все още объркват властите в разследването. И в този момент властите търсят отговор на въпроса защо. Те са открили в боклука два телефона и издирват паметта от техния компютър. Изглежда, че Саид Фараук се е радикализирал.

 

Според източник от ФБР Фараук е комуникирал с повече от един човек в списъка на подозирани в тероризъм, следени от ФБР. Контактите обаче са били редки. Дали той е подържал връзка с някоя терористична организация също не е ясно- експертите от ФБР казват, че бомбите, открити в дома му, не изглежда да са направени по рецептите, описвани в списанията нито на "Ал Кайда", нито на ИДИЛ.

 

Фараук е американски гражданин, роден в Чикаго, но родителите му са родени в Пакистан. Той е пътувал често до тази страна. През 2014 година отива в Саудитска Арабия където вероятно се запознава със съпругата си. Те се връщат в САЩ, тя е на виза за годеници, женят се и имат 6-годишна дъщеричка.

 

Междувременно бяха съобщени имената на жертвите. Най-младата е Орора Годой, на 26 години, а най-възрастният е 60-годишният Исак Аманьос. При атаката загинаха шест жени и осем мъже.

 

Междувременно, приятели, близки и роднини на жертвите се събраха на местния стадион и почетоха паметта им. Вижте реакциите на опечалените във видеото!

 

Кореспондент: Ясен Дараков

 

Видео: Ruptly