Москва счита турците за приятелска нация, подчерта руският президент

Руският президент Владимир Путин каза, че Москва може лесно да работи с всички страни, участващи в усилията за уреждане на конфликта в Сирия, включително САЩ и сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.  

Още по темата

 

"Що се отнася до сирийската криза, за нас е лесно да работим както с президента Асад, така и с американската страна. Наскоро говорих за това с президента на САЩ Барак Обама и с нашите приятели от Саудитска Арабия и от други арабски държави", заяви Путин.

 

Руският президент каза още, че неговата страна няма намерение да си разваля отношенията с народа на Турция, защото Москва счита турците за приятелска нация. "Що се отнася до турското ръководство ще кажа само, че нищо не е вечно", казва още Путин. Коментарите му са цитати от нов документален филм, който предстои да бъде пуснат по руската телевизия утре, съобщава БТА. 

 

В петък вечерта Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция за Сирия. Тя легитимира договорките за мирни преговори между Башар Асад и опозицията като преговорите  трябва да започнат през януари. 

 

Примирието в Сирия трябва да влезе в сила веднага, след като представителите на сирийското правителство и опозицията започнат първите стъпки към политическия преход, пише британското издание "The Guardian". Международна комисия ще следи спазването на примирието.