Тя и баща ѝ може да не са декларирали до 60% от състоянието си

Лидерът на френския „Национален фронт“ Марин льо Пен и нейният баща и бивш пръв човек в крайнодясната партия Жан-Мари льо Пен са изправени пред разследване по обвинения в

Още по темата

скриване на част от семейното си състояние с до 60% в официалните декларации, които са попълнили миналата година.

 

Вестник „Индипендънт“ посочва, че ако обвиненията се окажат верни, Льо Пен-дъщеря може да получи забрана за участие в политиката за десет години. Това би могло да промени значително френския политически пейзаж и да разбърка сметките за президентските избори в страната през 2017 г. На теория тя дори би могла да отиде в затвора.

 

Сигналът срещу Льо Пен е подаден от „високопоставен властови орган за откритост в политическия живот“, посочва още изданието. 

 

От своя страна 87-годишният Льо Пен-баща обвини подателя на оплакването в тормоз, а дъщеря му заведе контрадело, обвинявайки „високопоставения властови орган“ в злоупотреба с власт. Според съобщения в медиите властите подозират Льо Пен-дъщеря в това, че не е декларирала близо 1 млн. евро, а баща ѝ – няколко стотици хиляди.

 

Спорните числа се отнасят най-вече за стойността на семейни имоти, в това число и шато за 6 млн. евро в близост до Париж. Марин льо Пен, която живее в част от шатото, притежава част от компания, на чието име баща й предаде собствеността на сградата в началото на 90-те.

 

Властите ще разследват и дали двамата Льо Пен не са декларирали в пълен размер стойностите на свои дялове в други компании, сред които и такава, която притежава бившата централа на „Националния фронт“ в Сен-Клу.

 

Настоящото разследване е поредният финансов удар за семейството на Льо Пен. Тяхната партия е обект на криминално разследване заради обвинения в „измама и незаконно присвояване“ в рамките на предизборната кампания във Франция през 2012 г.

 

Жан-Мари льо Пен е обект на разследване за укриване на данъци заради предполагаема банкова сметка, която включва 1,7 млн. евро в златни кюлчета и монети в Женева. 

 

На местните избори във Франция партията "Национален фронт" постигна изключително добри резултати. Вижте подробности!