Сенатът прие спорната поправка в законодателството

Полският Сенат  одобри спорна поправка в законодателството, която улеснява достъпа на полицията и специалните служби до някои данни в интернет, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Още по темата

 

Новият текст предвижда постоянен достъп чрез преки връзки към доставчиците на интернет до редица метаданни, свързани с дейността на клиентите им в интернет. Досега полицията трябваше всеки път да иска от доставчиците достъп до тези данни.

 

Според консерваторите от управляващата от октомври 2015 г. партия "Право и справедливост" поправката въвежда ограничения върху управлението на събираните данни, като дефинира сроковете за използването и правилата за унищожаването им. Опозицията обаче разкритикува липсата на адекватен юридически контрол върху прилагането на новите решения.

 

Поправката беше разкритикувана от Националната инспекция за защита на личните данни, от Бюрото за защита на гражданските права, от различни браншови организации от юридическата сфера и неправителствени организации.

 

Критиците й се опасяват от злоупотреба с информация, защитена от професионална тайна в работата на адвокати, журналисти и медици.