Напрежението избухна между участниците в митинг на крайнодесни срещу имигрантите и контрашествие на левичари

Британският град Доувър на Ла Манша стана арена на улични сблъсъци между членове на ултрадесни групировки, протестиращи срещу пристигането на близкоизточни имигранти, и антифашисти, осъждащи тази протестна акция. Националистите хвърляха камъни по автобусите, с които техните противници пристигаха от Лондон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

"Бяха нанесени щети на няколко автобуса. Силите на реда все още са на място, извършват разпити и изясняват обстоятелствата около случилото се", съобщи говорител на полицията в южното графство Кент. 

 

На два от автобусите, с които пътуват антифашистите, ултрадесните нарисуваха свастики с кръв. 

 

Засега се съобщава само за един арестуван, заподозрян, че е носил оръжие, предназначено за нападения срещу хора. Не се уточнява за какво оръжие става дума. 

 

Полицията в петък предупреди, че се очаква двете шествия да привлекат много участници и че може да прераснат в сблъсъци и хаос. 

 

Сред организаторите на крайнодесния протест фигурира "Националният фронт", за който отдавна не се беше чувало в страната. Сред организаторите на антирасисткия митинг е групировката "Надежда, а не омраза". Преди алтернативното шествие пред неговите участници говори лейбъристката депутатка Даян Абът - министър в сянка за международното развитие.