Сумата е изчислена при условие, че в Германия бъдат настанени 1,5 милиона бежанци

Настаняването, грижите и интеграцията на мигрантите, включително езиковите курсове, ще струват на Федералната република през 2016-2017 г. почти 50 милиарда евро. Това показват резултатите от изследване, проведено от кьолнския Институт за германска икономика (IW), цитирано от ДПА и БГНЕС.

 

По данни на IW само през тази година за посочените цели ще трябва да се изхарчат 22 милиарда евро. Тази сума е изчислена при условие, че в Германия бъдат настанени 1,5 милиона мигранти. Ако тяхното количество се увеличи до 2,2 милиона, то през следващата година разходите ще нараснат до 27,6 милиарда евро.

 

В случай че тези прогнози се сбъднат през 2017 г., министърът на финансите Волфганг Шойбле няма да постигне целта си за бездефицитен бюджет, категорични са експертите от IW. 

 

В същото време повече от 10 000 деца мигранти вероятно са изчезнали след пристигането си в Европа през последните две години. Европейската полицейска организация предупреди, че малолетните може да са станали жертва на сексуална експлоатация и робство от криминални групировки.