Причините - разследване, свързано с пари от Европарламента

Френската полиция извършва обиск в дома на основателя на "Националния фронт" Жан-Мари льо Пен в Сен Клу край Париж. 

Още по темата

 

Претърсването е свързано с разследване на заплатите на помощниците на евродепутатите от партията. Скандалът пламна през март миналата година. Тогава председателят на ЕП Мартин Шулц обвини ръководството на френската партия в нецелево използване на средствата от бюджета на ЕС. Заподозряни бяха 20 помощници на евродепутати от партията.

 

"Администрацията на ЕП установи, чe редица помощници на евродепутатите продължават да заемат официални постове в партията, въпреки че трябва да се занимават само с дейност в рамките на ЕП. Не може да получаваш заплата от Европейския парламент и да работиш за една или друга партия“, поясниха от канцеларията на Мартин Шулц.

 

Дъщерята на Жан-Мари - Марин льо Пен, която е и лидер на партията, отхвърли обвиненията. Според нея разследването е „политическа машинация“, предприета от Шулц „по разпореждане“ на френския премиер Мануел Валс преди местните избори. 

 

Жан-Мари беше почетен председател на "Националния фронт" до лятото на 2015 година, когато заради свои изказвания беше отстранен от партията.