Те ще бъдат временно настанени в лагери

След намерението на Македония да затвори границата си с Гърция за мигранти, с цел да не позволи преминаването към Северна Европа, гръцките власти започнаха да изтеглят стотици афганистанци, блокирали гръцко-македонската граница, съобщи "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Афганистанските семейства ще бъдат временно настанени в лагери, заяви полицията.

 

В понеделник около 600 афганистанци протестираха по железопътната линия между Гърция и Македония, като трима от тях бяха задържани от македонската полиция, след като прекосиха граничната бразда. В неделя Скопие забрани влизането на афганистанци в страната заради решения от страните по мигрантския маршрут да ограничат достъпа на бежанци.

 

По информация на гръцката полиция над 4000 души бяха блокирани на границата във вторник, въпреки че преминаването на сирийци и иракчани към вътрешността на Македония бе позволено.

 

Повече от един милион бежанци и мигранти акостираха по бреговете на Европа, което доведе до удар върху Шенгенската зона на ЕС.

 

Гърция, която е вход за мигрантите към континента, се бори с притока, но се опасява, че заради ограниченията от другите страни членки много мигранти ще бъдат блокирани на нейна територия.

 

"Афганистанците понастоящем съставляват около една трета от 2000 души, които средно на ден пристигат от съседна Турция", обясни пред "Франс прес" Филип Леклерк, шеф на Агенцията на ООН за бежанците в Гърция.

 

"Рискуваме да има три много трудни седмици напред поради граничната блокада", която ще затрудни гръцките миграционни центрове, каза той по време на посещение на остров Лесбос.