Изводът е на учени от института "Пастьор" в Париж

Учени твърдят, че е потвърдено, че вирусът Зика, който върлува в Латинска Америка и е обвиняван за тежки родилни аномалии може също така да предизвиква тежко неврологично заболяване, информира "Франс прес", цитирана от агенция "Фокус".

 

Екип учени, изследвал ролята на вируса Зика в епидемията на синдрома на Гилен-Баре във Френска Полинезия през 2013-2014 година е доказал, че разнасяният от комари вирус е виновен за това.


„Това е първото доказателство, че вирусът Зика причинява синдром на Гилен-Баре“, се посочва в проучването.


Синдромът на Гилен-Баре, който също така може да бъде причинен от бактериални инфекции, както и от вирусите денге и чикуня, води до мускулна слабост, лицеви парализи, сетивни промени, дихателна недостатъчност и други.

 

„В районите, които са засегнати от епидемията на вируса Зика, трябва да помислим за подсилване на капацитета за предоставяне на интензивни грижи. Ние знаем, че определен брой от заразените ще развият синдрома на Гилен-Баре и 30% от тях ще се нуждаят от интензивни грижи, особено от помощно дишане“, заяви професорът от института „Пастьор“ в Париж Арно Фонтане, един от авторите на изследването.