Това съобщи в Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев

 

Финализирани са вече разговорите за придобиване на новите изтребители за нуждите на Военно-въздушните ни сили. Това съобщи в Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев. Той уточни, че в момента държавата води разговори с три компании за закупуване на нови бойни самолети.

Още по темата


Договорът може да бъде подписан още тази година, а след две България да разполага с 8-9 изтребителя. За целта от бюджета тази година са заделени 80 милиона лева. До идването на новата техника страната ни ще ползва ремонтираните самолети МиГ.


„Разглеждаме три варианта. Това са ГРИПЕН, ЕВРОФАЙТЕР, разбира се и F16. До дни проектът за нов многоцелеви изтребител ще бъде внесен в МС от една страна. От друга страна означава, че започваме незабавно поръчки за модернизцацията, за закупуването на нови двигатели на МиГ-29, пълната им модернизация и логистична подкрепа”, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.


„Това, което сме говорили с колегите, възможностите започват от 2018-2019 г. да пристигнат първите. На първо време 8-9 броя, като ще има и втори етап, за да можем да допълним до една цяла ескадрила”, коментира генерал-майор Константин Попов, началник на Генералния щаб на Българската армия.