Това сочи последното американско медицинско проучване

Какво общо има мозъкът с метаболизма на глюкозата? Много, твърдят, американски учени, според които освен панкреаса, група неврони в областта на хипоталамуса също играят ключова роля за поддържане на нивата на кръвната захар, съобщава сайтът "Медикъл нюз", цитиран от БТА.

 

За целите на настоящото изследване специалисти от Рокфелеровия университет и политехническия институт "Ренселър" са използвали магнитни сили, за да контролират невронната активност при мишки.


Учените успешно са приложили метода, за да изучат ролята на централната нервна система в метаболизма на глюкозата.


"Резултатите са вълнуващи, тъй като ни позволяват да придобием по-широка представа за регулирането на кръвната захар. Проучването ни показва, че мозъкът играе съществена роля в този процес", казва ръководителят на изследователския екип Джефри Фридман.


Настоящото изследване е първото по рода си, в което неврони са включени и изключени от разстояние чрез радиовълни и магнитни полета.


Използвайки новаторския подход, специалистите са успели да проучат ролята, която въпросните чувствителни към глюкозата неврони играят в метаболизма на кръвната захар.


Хормони, освобождавани от панкреаса, сред които инсулин, поддържат стабилни нива на глюкозата в кръвта. Смята се, че участък в мозъка, наречен вентромедиален хипоталамус, също играе роля в регулирането на кръвната захар.


Фридман и колегите му са установили, че когато включат въпросните неврони, прилагайки магнитни сили, нивата на глюкозата се повишават, а инсулиновите нива намаляват, което кара гризачите да приемат повече храна. При изключването на невроните се случва обратното.