Той е селектиран за конкурсната програма в секцията "Особен поглед"

Пълнометражният игрален филм "Кучета", с българско участие, е селектиран за конкурсната програма на 69-ия кинофестивал в Кан - в секцията "Особен поглед". Това ще е световната премиера на дебютния филм на румънския режисьор Богдан Мирика, съобщават от екипа.

 

"Кучета" е копродукция между Франция, Румъния и България. Продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова, информира БТА.


Богдан Мирика определя филма като балкански уестърн в забравено от Бога село, където законът е далечна, абстрактна идея. Това, което наистина има значение, е законът на хората, които живеят там. Действието се развива в безкрайните, пусти полета на Добруджа, близо до границата с Украйна.


"Кучета" е емоционален и нравствен лабиринт, в основата на който е най-древният конфликт - човек срещу човек, по думите на режисьора.


"Най-страховитият аспект на насилието за мен не е проявата му, а психологическите подбуди и моралните ценности, които карат хората да извършват престъпления", казва румънският режисьор Богдан Мирика.

 

Филмът разказва за Роман, млад мъж от Букурещ, който пристига в отдалечено село, близо до украинската граница, решен да продаде обширната, но пуста земя, която е наследил от дядо си. Районният полицай го предупреждава, че дядо му е бил свързан с местната престъпност и че неговите "колеги", водени от харизматичния и жесток Самир, няма да го оставят да продаде земята, на която правят контрабанден бизнес. Въпреки предупреждението Роман не се отказва от намерението си. Конфликтът между тях ескалира.


Кадрите са заснети през юли и август 2015 година в Румъния.


"Много се радваме, че "Кучета" е селектиран в Кан. Скоро ще успеем да го покажем и на българските зрители, защото, въпреки че историята във филма се случва в Румъния, тя е напълно актуална и за българската действителност", отбелязват българските продуценти.