"Селекцията" на бактериите непрестанно се променя", каза ръководителят на изследването

Учени от Сколковския институт по наука и технологии, Института по молекулярна генетика на Руската академия на науките и Московския държавен университет изследваха бактерии в снега в Антарктида. Резултатите от изследването показаха, че микробни съобщества от различни части на континента се различават по-малко в сравнение с микробите в една-единствена точка в Антарктида, взети в различни години, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

 

Учените отдавна знаят, че бактерии могат да оцелеят дори в суровите условия в Антарктида. Не бе установено обаче дали бактериите в Антарктида са характерни единствено за континента или са били донесени с въздушни течения от цялата планета. Новото изследване на руските учени потвърждава втората хипотеза. 

 

"Събраните данни показаха, че бактерии се доставят най-вече по въздуха. Промените от една година на друга в един и същ район са повече в сравнение с тези на различни места в Антарктида. В Африка живеят лъвове, но там няма тигри. Ако посетите Африка няколко пъти в годината, ще видите лъвове, но не и тигри. Що се отнася до бактериите в Антарктида обаче, нещата са различни. Там "селекцията" на бактериите непрестанно се променя", заяви ръководителят на изследването Константин Северинов от Центъра по системна биомедицина и биотехнологии към Сколковския институт по наука и технологии.