Той се казва Усташ Дуж и прекарва 30 години в затвора

Една френска мистерия на 350 години най-сетне е разкрита. Става въпрос за самоличността на мъжа с желязната маска. Въпреки че името му отдавна е известно, тайната защо е бил в затвора дълги години, се изплъзваше на историците в продължение на векове.

 

Сега един експерт твърди, че е разбрал истината. Мъжът с желязната маска се казва Усташ Дуж и е прекарал в Бастилията и други френски затвори цели 30 години, информира vesti.bg, които се позовават на "Дейли мейл" и Discovery.

 

Пол Сонино, професор по история в университета в Калифорния, Санта Барбара, описва подробно констатациите си след три десетилетия, прекарани в проучвания в новата си книга „В търсене на Мъжът с желязната маска: една историческа детективска история“.

 

Авторът твърди, че Усташ Дуж е бил камериер ковчежник на корумпирания кардинал Мазарини – първият министър на Франция, когато Луи XIV е бил малко дете.

 

„Сериозни историци отдавна са опровергали легендата, че мъжът с желязната маска е брат близнак на Луи XIV, която е популяризирана от Волтер и Дюма. Дори има съгласие по въпроса, че името му е Усташ Дуж, че само от време на време е носел маска, при това в тези случаи тя била от кадифе, а не от желязо“, пише в книгата.

 

Професор Сонино казва: „Водещи историци са почти сигурни, че той е бил камериер. Това, което те не бяха способни да определят е чий точно камериер е бил и поради каква причина е бил в затвора, при най-строги мерки за сигурност, за цели 30 години“.

 

Господарят на господин Дуж, кардинал Мазарини, натрупал огромно богатство по незаконен начин, смята се, че дори е измамил британското кралско семейство.

 

Според Сонино Дуж най-вероятно е признал за престъпленията на кардинала и затова е изпратен в затвора. „Дуж вероятно е проговорил в грешния момент. Когато го арестуват е бил информиран, че ако разкрие самоличността си на някого, веднага ще бъде убит“, пише професорът.