Той намалява привлекателността на цигарите

Психологията на цветовете често се използва в маркетинга и рекламите. Затова Австралия реши да избере за опаковките на цигарите нюанс, който беше определен в маркетингово проучване като най-непривлекателния, съобщи "Медикъл дейли".

Цветът е мътно зеленикаво кафяв, уточнява БТА. Нюансът носи номера 448С на "Пантон". Участвалите в проучването го свързват с "катран", "смърт", "мръсотия". След като този цвят е избран за опаковките на цигарите в Австралия през 2012 г., заедно със стряскащи рисунки, продажбите им в страната намаляват.

На същия цвят залага и Великобритания, където бе приет закон за уеднаквяване на опаковките на тютюневите продукти. Цветът "Пантон 448С" вече е единственият разрешен за тях.

От "Пантон" обаче не са съгласни да се слага етикет за най-непривлекателен на даден цвят. Изпълнителният директор на института по цветовете Лиатрис Айзман изтъкна, че нюансът 448С има "дълбоки, богати и земни тонове" и е популярен за канапета. В социалните мрежи дори е създаден профил, който защитава репутацията му.