Мениджъри очакват страните-членки на ЕС да „накажат” Великобритания

Големи британски компании планират да замразят наемането на нови служители. Причината – решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това показва проучване сред 1000 фирми, цитирано от Би Би Си.
По темата
 
Около 250 от участвалите в запитването компании категорично заявяват, че в скоро време няма да търсят нови попълнения за екипите си. 5% от фирмите пък дори планират съкращения.
 
Почти 2/3 от анкетираните са на мнение, че Brexit ще окаже негативно влияние на бизнеса им.
 
Мениджърите са много, много разтревожени. Очакват, че другите страни-членки на ЕС по някакъв начин ще накажат Великобритания заради решението ѝ да излезе от Общността”, коментира Саймън Уолкър, генерален директор на бизнес организацията „Institute of Directors”.
 
В понеделник нискотарифната авиокомапния „Easyjet” обяви, че очаква сериозен спад в приходите си още това лято. И определи Brexit като фактор, който ще внесе „допълнителна икономическа несигурност”.
 
По информация на Би Би Си банка HSBC планира да премести около 1000 свои служители от Лондон в Париж, ако Обединеното кралство напусне единния пазар.
 
Въпросните специалисти ще бъдат от екипа, който се занимава с плащанията в евро.
 
Американската инвестиционна банка „Morgan Stanley” също ще командирова 2000 души от Лондон в Дъблин или Франкфурт.
 
Очаква се и други финансови институции да предприемат подобни стъпки, ако бъде отменено сега действащото споразумение, което позволява на банките да оперират из цяла Европа без оторизация за отделните страни.
 
Редактор: Маргарита Стоянчева