Британският премиер коментира бъдещето на страната

Великобритания ще продължи да бъде член на НАТО, Съвета за сигурност на ООН, на ГТ-7 и Г-20, заяви британският премиер Дейвид Камерън пред парламента на страната. "Великобритания напуска Европейския съюз, но не трябва да обръща гръб на Европа и на останалия свят", каза още той, цитиран от БТА и БГНЕС. 

По темата

"Трябва да определим какви отношения ще поддържаме занапред с ЕС", добави Камерън, напомняйки, че това ще бъде работа на следващия премиер. Консервативният премиер, който агитираше за оставане в ЕС, обяви оставката си в петък. Очаква се името на следващия премиер да стане известно до 2 септември.

Камерън добави, че на този етап Великобритания няма да започне официални преговори за излизане от ЕС. Премиерът каза, че резултатът от референдума "не е този, който според мен ще е най-добър за Великобритания", но според него парламентът не трябва да отменя решението, взето от британците, мнозинството от които се изказаха за излизане от ЕС. Това решение трябва да бъде уважено и приложено по възможно най-добрия начин, подчерта той.

Лидерът на Консервативната партия заяви, че няма да има незабавни промени за гражданите на ЕС, които в момента живеят във Великобритания. Според него излизането от ЕС "далеч няма да е като спокойно плаване" за британската икономика, но британските финансови институции имат планове и могат да издържат на несигурността, предизвикана от Брекзита. 

Камерън изрази мнение, че Великобритания има право да назначи нов еврокомисар, тъй като страната продължава да остава член на ЕС и напълно плаща вноските си в бюджета на съюза. Британският еврокомисар Джонатан Хил, който се занимава с въпросите на финансовата стабилност и услугите, а също и с капиталовите пазари, подаде оставка на 25 юни, разочарован от резултатите от референдума.