Във вторник лидерите на 28-те държави се събират в Брюксел на регулярен съвет

Накъде ще поеме Европа?  Във вторник, 28 юни, лидерите на 28-те държави се събират в Брюксел на регулярен съвет. Той вероятно ще е последният за британския премиер Дейвид Камерън.

По темата

Трескави часове в Брюксел и нова безсънна нощ очаква европейската квартира в подготовката за утрешната среща на върха. Тя може да се окаже и първата, при която лидерите на 27 държави се събират на отделни съвещания, на които Великобритания не е поканена.

Ако съдим по ситуацията към момента Европа се събира без единна визия по въпроса за Brexit. Едни са за бързата елиминация на Великобритания, но други, между които и Германия, са за по дипломатична раздяла.

Всеки случай Великобритания няма да активира следващите дни чл. 50  и лидерите на Европа ще се договарят по-скоро по механизма как това ще се случи.

Междувременно не спират тежките критики към комисията на Жан Клод Юнкер - за това, че не успя да спре този процес и че няма „План Б” при вот за напускане. И ако за главата на председателя Юнкер досега питаха предимно журналисти и наблюдатели, то днес за това се изказа и чешкият външен министър.