Иззети са 164 електронни терминали за трансакции, които се обработват

Трафик за незаконен внос на POST в Гърция и използването им за електронни трансакции чрез карти машини (POS). Целта е да се заобиколи контрола върху капитала и укриване на данъци, разкри Генералният секретариат на публичните приходи заедно сфинансовата полиция и Централната банка на Гърция.

Иззети 164 електронни терминала за трансакции, които се обработват от оперативен център в България. Центърът е бил със седалище в Люксембург, а изчистването на банкови сделки е ставало в Малта.

По темата

Арестувани са 23 души и са конфискувани 1195 такива машини в 971 обекта в Гърция основно в Атина, Солун, Халкидики, островите Корфу, Миконос, Санторини, Ираклион в Крит, Самос и 73 в чуждестранни компании.

Клиентелата е в ръцете на генералния секретариат на публичните приходи, откъдето ще се извършват проверки за всеки един от тях и ще се види дали има укриване на данъци.

Компанията, която предлага през България автоматична електронна търговия, се нарича My POS.

Както бе обявено на официална пресконференция, търговци, които са закупили и ползвали ПОС терминалите, главно в туристическата индустрия, са имали възможност чрез тях, да заобиколят капитал контрола, наложен в Гърция.

И докато повечето гърци могат да теглят до 840 евро от сметките си в рамките на две седмици, ползвателите на тези терминали са имали таван от 15 000 евро месечно, защото са регистрирани в чужбина. Възможно е било и да изпращат до 100 000 евро на месец в чуждестранни банки. Терминалите са продадени на гръцкия бизнес от регистрирана в Люксембург компания, и са свързани с две банки в България и Малта, уточняват от полицията.

Тъй като машините не са свързани с банки, опериращи в Гърция, притежателят е имал възможност да укрие данъци. Причината - контролът става невъзможен чрез кръстосване на банкови сметки от страна на генералния секретариат на публичните приходи в Гърция. Така се избягват данъци, тъй като по този начин не се правела връзка с централната банка.

My POS е дъщерна фирма на iPay International Ltd. и е създадена 2016 януари в Лондон, със само един единствен служител от Мавриций и капитал 10 000 паунда. След това се създават виртуални клонове в няколко държави, сред които и България като предлагат франчайзинг и набира дистрибутори.

Репортер: Бойка Атанасова