Зад решетките са още съпругата и секретарката му

Високопоставен китайски генерал е бил арестуван за нарушаване на партийната дисциплина, предадоха "Ройтерс" и БТА.

Ван Цзянпин, 62-годишен, заместник-началник щаб към Централния военен съвет, е бил задържан в Чънду, в югозападната провинция Съчуан, твърди вестник "Саут Чайна морнинг пост", цитирайки двама неназовани източници. Арестувани били още съпругата и секретарката му.

По темата

Китайското министерство на отбраната засега не е коментирало информацията. Конкретните обвинения срещу генерала не са известни, но формулировката "нарушаване на партийната дисциплина" е евфемизъм за корупция в Китай, отбелязва "Ройтерс".

Главнокомандващ на армия с числен състав 2,3 милиона, президентът Си Цзинпин превърна борбата с корупцията сред военните в един от приоритетите на управлението си. Десетки китайски офицери са подследствени по обвинения в корупция. Сред тях е бившият заместник-председател на Централната военна комисия Сюй Цайхоу.

За Ван е известно, че е бил в близки отношения с бившия министър на вътрешната сигурност Чжоу Юнкан, който беше осъден на доживотен затвор миналата година по един от най-големите корупционни скандали от десетилетия, припомня "Ройтерс".