Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи бежанци

След размириците във френския пристанищен град Кале започна изселването на мигранти от лагера, станал известен като „Джунглата”. Хората ще бъдат извозвани към други мигрантски

центрове на територията на Франция. Сред тях са и 1300 деца, които пътуват без никакви близки и познати.

Френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи мигранти в лагера. Подпалени бяха преносими тоалетни и контейнери за боклук, а група мигранти хвърляха камъни срещу силите на реда. Причина за гнева на хората стана решението на Париж да премахне „Джунглата”.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

След размириците извозването на мигрантите беше насрочено за 8.00 часа тази сутрин. Стотици обаче се наредиха на опашки часове по-рано, за да напуснат лагера възможно по-скоро. Мнозина

обаче не са съгласни да бъдат изселени. 2000 мигранти отказват да напуснат лагера. Това заявиха представители на редица неправителствени организации, които се занимават с тях, уточняват ТАСС и БГНЕС.

Френските власти обявиха, че са предприети всички мерки за гарантиране на безопасността. Полицията и жандармерията са мобилизирани, но не за да улеснят разрушаването на лагера, а за сигурността в района.

В най-голямо предизвикателство за френските власти се превърна съдбата на около 1300 деца-мигранти без родители в лагера. Великобритания започна да приема първата група, за които беше постигната договореност с Париж.

Видеа: Ruptly