Вижте кратка хронология, направена от Deutsche Welle

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА В БЕРЛИН

Най-малко 12 загинали и поне 49 ранени - това е кървавата равносметка от предполагаемия атентат на коледен базар в Берлин. Германия вече от години е мишена на терора. Ето кратка хронология, направена от Deutsche Welle и цитирана от БГНЕС. 

Жертвите от коледния базар в Берлин станаха 12 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Октомври 2016

В Лайпциг е заловен сириецът Джабер ал-Бакр, за когото се смята, че е планирал атентат срещу летище в Берлин. Малко след залавянето му 22-годишният мъж се самоубива.

По темата

Юли 2016

На 24 юли в Ансбах се самовзривява 27-годишен сирийски бежанец, поддържал контакт с "Ислямска държава". При експлозията са ранени няколко души.

Юли 2016

На 18 юли 17-годишен бежанец от Афганистан извършва нападение с брадва и нож срещу пътници в регионален влак в района на Вюрцбург. Извършителят е убит от полицията при опит за бягство. Мотивите за нападението очевидно са ислямистки: появява се видео, в което младежът заявява, че е извършил нападението в името на "Ислямска държава". Дали нападателят действително е имал контакт с ИД, остава неясно. Според разследващите органи, младежът се е саморадикализирал.

Май 2016

Трима души, за които се предполага, че са членове на терористичната организация "Ислямска държава", са задържани в германските провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Баден-Вюртемберг. Властите изхождат от предположението, че мъжете са подготвяли атентат в центъра на Дюселдорф. Плановете, в които е бил включен и задържан във Франция джихадист, са предвиждали двама от атентаторите да се самовзривят, а другите двама да открият безразборна стрелба срещу цивилни граждани.

Февруари 2016

При полицейска операция на територията на три германски провинции е разбита терористична клетка от четирима алжирски граждани на възраст между 26 и 49 години. Твърди се, че алжирците са подготвяли голям атентат в германската столица. Като възможни цели се посочват бившият граничен пункт "Чекпойнт Чарли", който днес е магнит за туристи, и площад "Александерплац". Трима души от групата са задържани, сред които и главатарят на бандата - 35-годишен алжирец, влязъл в страната като бежанец. Предполага се, че преди да тръгне по т.нар. Балкански маршрут, мъжът е преминал военно обучение в Сирия. Той и 27-годишната му съпруга са били настанени в бежански приют в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Април 2015

В провинция Хесен са задържани мъж и жена от салафитската сцена, за които се предполага, че са възнамерявали да извършат терористично нападение по време на едно колоездачно състезание. От съображения за сигурност спортната проява е отменена. В жилището на семейната двойка е открита самоделна бомба. Впоследствие мъжът е осъден на две и половина години затвор, а следствените действия срещу съпругата му са прекратени.

Декември 2012

На централната гара в Бон е намерен изоставен спортен сак с взривно устройство. Прокуратурата разглежда случая като неуспешен опит за атентат, подготвян от ислямисти. През 2013 година са задържани четирима души, планирали покушение срещу лидера на дясноекстремистката група "Pro NRW". Смята се, че единият от задържаните е поставил бомбата на гарата в Бон. От септември 2014 четиримата предполагаеми терористи отговарят пред съда. Процесът срещу тях се води в Дюселдорф.

Март 2011

На международното летище във Франкфурт на Майн косовски албанец убива двама американски войници и ранява тежко други двама. Извършителят на този ислямистки атентат получава доживотна присъда.

Април 2011

В Дюселдорф са задържани трима предполагаеми членове на Ал Кайда - по подозрение, че са подготвяли бомбен атентат в Германия. През декември същата година в Бохум е задържан четвърти член на групата. В края на 2014 година четиримата получават дългогодишни присъди.

Септември 2007

Полицията успява да разбие т.нар. "Зауерландска група". Четиримата ѝ членове са ислямисти, които са подготвяли терористични нападения срещу дискотеки, летища и американски обекти в Германия. През 2010 година четиримата членове на групата са осъдени на до 12 години лишаване от свобода.

Юли 2006

На централната гара в Кьолн двама мъже поставят в два регионални влака взривни устройства, скрити в куфари. За щастие бомбите не избухват. През декември 2008 главният извършител е осъден на доживотен затвор.