Има редица причини това да се случва

С напредването на възрастта се увеличават и килограмите. Без значение колко сте слаби или в каква форма сте, всеки страда от физиологични промени, които трупат мазнини на корема или отпускат кожата на ръцете. Има редица причини това да се случва – от хормонални смущения, до загуба на мускулна маса, пише „Дейли Мейл“, цитиран от Vesti.bg.

Това означава, че едно бързо сутрешно тичане няма да помогне на 50-годишен човек да изгори калориите от бургера, който е изял на обяд. Американският изследовател д-р Ниирав Падлия обаче споделя, че може би е по-лесно да се справим с пълнеенето, отколкото мислим. Той препоръчва вместо да броим калории, просто да коригираме подхода ни към фитнеса и диетата. 

По темата

Как се променя теглото?

При мъжете

Тестостеронът е тайната на мъжете, които имат естествено слаба фигура. Хормонът обича да се прикрепва към мазнини, което означава по-малко мазнини в коремната област. Той също така помага за изграждането на мускули, засилва метаболизма и поддържа инсулиновата чувствителност (което предотвратява диабета).

По-ниските нива на тестостерон улесняват организма да съхранява мазнини. Освен това затлъстяването пък намалява производството на тестостерон. Това е като въпроса за кое е първо кокошката или яйцето. С напредване на възрастта нивата на тестостерон в мъжкия организъм намаляват по естествен път с около 1% годишно след 30-годишна възраст. Това е и периодът, в който започват да се натрупват мазнини в областта на корема.

При жените

В женското тяло има деликатен баланс на хормоните прогестерон и естроген. По-високите нива на естроген допринасят за образуването на мастна тъкан. При по-младите жени това се компенсира от силните нива на прогестерон. От 35-годишна възраст нивата на двата хормона намаляват, което води до менопаузата. Нивата на прогестерон обаче намаляват по-бързо и това води до образуване на мастна тъкан, което ни изглежда като по-трудно контролируем процес, отколкото когато сме били по-млади.

Загуба на мускулна маса

Загубата на мускулна маса е един от основните фактори, които водят до по-бавен метаболизъм. Мускулната тъкан е най-големият консуматор на глюкоза в цялото тяло. Ако не можете да задържите чистата си мускулна маса с напредване на възрастта, консуматорът на глюкоза намалява. Тази глюкоза на свой ред може да се преобразува в мазнини. В резултат на това тялото ви не преработва въглехидратите толкова бързо, колкото преди.

Как да се справим с това?

Тренирайте

„Много хора, които правят упражнения редовно, когато остареят имат навика да залагат най-вече на кардио упражнения, като ходенето. Но е много важно, когато хората остаряват, да се фокусират върху по-силови тренировки. Това е по-важно, когато сте по-възрастни, отколкото когато сте на 25 години“, казва д-р Падлия.

Докато аеробните тренировки са полезни за сърцето, упражненията за изграждане на мускулите са също толкова полезни, защото предпазват от развитието на възпаление и на диабет.

Яжте повече протеин

Протеиновите шейкове неслучайно се предлагат във фитнес залите за онези, които искат да подсилят мускулите си. Според д-р Падиля протеинът е от съществено значение за по-възрастните хора, които искат да изградят мускули и да поддържат метаболизма си стабилен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.