Белият дом не допусна новинарските медии на разговорите, които бяха при затворени врата

Американското правителство отново изпадна днес в неловко положение, след като Кремъл публикува снимки от срещата при затворени врата между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, предадоха БТА и Франс прес.

Белият дом не допусна новинарските медии на срещата с Лавров в Овалния кабинет. Присъстваха само официалният фотограф на Белия дом и фоторепортер от руската държавна информационна агенция ТАСС. 

По темата

На снимките усмихнатият Доналд Тръмп стиска ръцете на Лавров и на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и позира с тях. Тази среща бе възприета като дипломатически успех за Кремъл, чиито пратеници бяха приети "на червения килим" месеци след като САЩ наложиха на Русия санкции заради намесата й в президентските избори през 2016 г., посочва АФП. Лавров и Кисляк бяха приети в Белия дом в момент, когато американското правителство е засипано от обвинения за таен сговор на Тръмп с руски представители, включително Кисляк, за да получи подкрепата на Русия срещу опонентката му от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тези подозрения се разследват от две конгресни комисии и от ФБР.

Публикуването на снимките подсилва впечатлението, че Русия е постигнала дипломатическа победа и че Белият дом е бил манипулиран, посочва АФП.

"Поздравления колеги, че разполагате с тези снимки! Голям удар", възкликна бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, изговаряйки думата "колеги" на руски език.

В неофициални разговори представители на Белия дом изразиха силно недоволство, защото според тях е имало злоупотреба с доверие. Белият дом бил информиран, че на срещата ще отиде руски официален фотограф и служителите очаквали, че снимките ще бъдат за руските архиви, но няма да се публикуват веднага. "Присъстваха нашият и техният официален фотограф, и толкова", каза служител в Белия дом след срещата.

Но след като снимките бяха разпространени в цял свят от руска медия, служител в Белия дом призна, че не са очаквали това да се случи.

Присъствието на Кисляк в Овалния кабинет засили раздразнението, тъй като контактите му с приближени на Тръмп са в основата на подозренията за сговор с Русия, отбелязва АФП. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.