Известна е самоличността му

Мъжът, който се опита да извърши терористичен акт на централната гара в Брюксел късно снощи, е мъртъв. Той е бил смъртоносно ранен от военните и е починал от раните си. Известна е самоличността му, обяви министърът на вътрешните работи Ян Ямбон. Кой е мъжът обаче ще бъде съобщено по-късно. 

По темата

Според някои белгийски медии той е 37-годишен от квартал „Моленбек”, откъдето бяха миналогодишните атентатори. 

По-рано от прокуратурата потвърдиха, че разглеждат взрива на гарата като терористичен акт. Мъжът е успял да взриви малко взривно устройство край билетните каси, когато разбрал, че военен патрул го е забелязал и се приближил към него. Патрулът веднага открил огън. Други пострадали няма.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА

От прокуратурата не потвърждават казаното от няколко свидетели, че атентаторът изкрещял "Аллах е велик" на арабски, взривявайки устройството си, поставено на багажна количка. Евакуацията на хората от центъра на града е била предпазна мярка.

Белгийският премиер Шарл Мишел призова в Тwitter гражданите да следват инструкциите на властите. Той свиква извънредно заседание тази сутрин на Съвета за сигурност на кралството.

Белгия не завиши нивото на заплаха, но не се изключват и други опити за атентати. Движението в столицата постепенно се нормализира.  

Брюксел е в повишена степен на терористична опасност от повече 18 месеца след атентатите в Париж през ноември 2015 г. и последвалата едновременна терористична атака на летището на Брюксел и в градското метро през март миналата година, при която загинаха общо 32-ма души.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.