Три урагана едновременно атакуват Америка

Три урагана едновременно атакуват Америка. Жертвите на бедствието вече са 19 души. Щетите са за милиарди долари.  Преди дни първи тръгна урагана „Ирма”. Той се зароди западно от Африка, в Атлантическия океан. 

Мощният ураган "Ирма" приближава Хаити и Куба (ВИДЕО+СНИМКИ)

Опустоши Карибските острови, а в момента е около Куба и Бахамите. След броени часове се очаква да удари Маями. Най-мощният от трите урагана помита къщи и острови с около 300 км в час. Флорида се евакуира, защото веднага след „Ирма” идва вторият ураган „Хосе”. 

"ИРМА": Какво означава ураган от пета степен? (ВИДЕО)

Той се движи по абсолютно същия маршрут и унищожава това, което оцеля след „Ирма”. Все пак е по-слаб – в окото на бурята скоростта е около 195 км в час. Най-слабият, но все пак ураган – „Катя”, се развихря в Мексиканския залив и се очаква да засегне около милион души в западните мексикански щати – около Веракрус.

Как изглежда опустошителният ураган "Ирма" от Космоса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Опустошените Кариби трудно ще се върнат към предишния си облик след бедствието. Остров Сен Мартен, известен с красотата и скъпите си имоти, е един от най-засегнатите. Опустошена е и Барбуда. Според предварителните оценки последствията там ще струват поне 150 млн. долара. Заради стихията Съединените американски щати задействаха най-мащабната евакуация в историята си.

Милиардерът Брансън се скри под земята от урагана "Ирма" (СНИМКИ)

Последните острови, ударени от „Ирма”, са Търкс и Кайкос. С тази британска територия няма връзка и никой не знае какви са разрушенията. От спасителните служби дойде поредното стряскащо предупреждение: "Ураганът „Ирма” ще опустоши Флорида или няколко югоизточни щата."

Жертви и опустошения по пътя на урагана "Ирма" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Така хиляди вече бягат. Някои бензиностанции останаха без гориво. Километрични задръствания блокират магистралите, а в магазините хората се блъскат, за да успеят да вземат бутилирана вода.

Препълнени са и чакалните на гарите, и терминалите на летищата. Броят на хората, които трябва да се евакуират, може да достигне 6 милиона души - безпрецедентна по мащабите си операция. Някои предчувстват проблеми. Повечето нямат нужда от допълнителна мотивация. Телевизиите показват пълното разрушение на карибските острови и във Флорида изоставят имотите си и бягат на север.

БЪЛГАРИ НА ПЪТЯ НА УРАГАНА: "Ирма" заплашва Куба и Флорида (ВИДЕО)

Посолството на България във Вашингтон създаде кризисен щаб заради урагана „Ирма”. Препоръките към българите там са да спазват стриктно инструкциите на местните власти и да имат предвид, че от тази вечер летищата в Маями и Форт Лодърдейл вероятно ще затворят. Дежурният телефон за връзка в посолството е 202-387-5770, с код за Съединените щати.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.