Една от партиите се оттегли от управляваща коалиция

Исландският министър-председател свика предсрочни избори, след като една от партиите в управляваща коалиция се оттегли заради скандал.

Премиерът Бярни Бенедиктсон каза, че предпочита изборите да са през ноември. Това е почти година след предишните предсрочни избори, предизвикани от скандала с Панамските документи.

Коалицията от три партии в Исландия се разпадна, след като центристката „Светло бъдеще” обяви, че я напуска. В съобщение в "Туитър" партията обяснява решението си със загуба на доверие към министър-председателя Бенедиктсон и обкръжението му.

„Ръководството на „Светло бъдеще” реши да прекрати сътрудничеството си с правителството на Бярни Бенедиктсон. Причината е значително подкопаване на доверието в правителството”, гласи изявлението. В коалицията останаха Партията на независимостта и партия „Възраждане”, допълва БГНЕС.

В четвъртък в медиите гръмна скандал около премиера. Стана ясно, че баща му Бенедикт Свейнсон е подписал препоръчително писмо за освобождаване от наказателна отговорност на негов приятел, който през 2004 бил признат за виновен в изнасилването на непълнолетно момиче. Според информацията, премиерът Бенедиктсон и министърът на правосъдието са се опитали да осуетят разгласяването на информация за това писмо.

Предишните предсрочни избори през октомври 2016 бяха предизвикани от оставката на премиера Сигмундур Гунльойгсон, който се оказа замесен в скандала с Панамските документи.

Правителството на Бярни Бенедиктсон беше на власт 247 дни, уточняват АФП и ТАСС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.