Според прокуратурата, асоциацията е финансирала незаконно партията

Лютви Местан с първи коментар по скандала с участието в предизборната кампания на партия ДОСТ на сдружение, финансирано от Турция.

Прокуратурата иска закриване на фондация, финансирала ДОСТ незаконно

Лидерът на партията се появи в Кърджали на празника на града, но не в официалните чествания, а организира молебен в джамията. Той заяви, че не познава дейността на Асоциация "Бату платформ". Според прокуратурата организацията е получила 100 хиляди евро от Турция, с които е купила храни и ги е раздала на избиратели от името на партията. Сред учредителите на сдружението обаче е един от най-близките до Местан хора в ДОСТ.

ДОСТ и ДПС в челен сблъсък в Джебел, полиция и жандармерия блокираха града

От партията отрекоха от тяхно име да са раздавани други храни, освен тези, намерени в склад в Кърджали през март.

"Единствените хранителни пакети, които изначално бяха предвидени за подпомагане на социално слаби, бяха закупени със средства на партия ДОСТ, надлежно фактурирани на стойност около 8 000 лева. Нямаме никакво отношение към други хранителни пакети от дуги субекти, било фондации, било нещо друго", поясни Местан.

Преди да се присъедини към ДОСТ, учредителят на "Асоциация Бату платформ" беше депутат от ДПС. От там не отговориха дали са имали нещо общо със сдружението.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.