Нападателят е 27-годишен, роден в Бангладеш

Опит за терористичен акт на най-натоварената транспортна гара в Ню Йорк. Млад мъж опита да взриви бомба в Манхатън. За щастие взривното устройство не се е задействало изцяло. Освен това е избухнало по-рано от плануваното, предотвратявайки много жертви. 

Ранени са общо четирима души, сред които и атентаторът. Експлозията става на терминал между коридорите на най-големият транспортен хъб в Ню Йорк. Оттам всеки ден преминават около 225 000 души. Спирки имат автобусите, метрото и влаковете.

Според властите става въпрос за терористичен атентат, а извършителят е Акайед Улах. Той е 27-годишен, роден в Бангладеш. Пристига в САЩ преди 7 години. 

Според властите терористът е повлиян от ИДИЛ и е направил бомбата по инструкции в интернет, като е използвал коледни лампички и кибритени клечки. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ЕКСПЛОЗИЯТА ВИЖТЕ ТУК

В 7:30 часа сутринта, в най-натоварения пиков час, в терминала на 42-ра улица и 8-мо авеню в Манхатан, се чува взрив, а моментът е запечатан от охранителните камери. Хората започват да бягат и настъпва паника. 

ПОВЕЧЕ ЗА НАПАДАТЕЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Изведнъж видях група хора, шестима души. Тичаха панически. Жена падна. Никой не спря, за да й помогне, защото имаше масова паника. Тогава се случи всичко, полицаите също започнаха да тичат, също и военни. Можеше да се усети, че нещо става. Но в този момент никой не знаеше какво е”, разказа свидетелка на случилото се. 

АТЕНТАТОРЪТ ОТ НЮ ЙОРК – ПОД ВЛИЯНИЕТО НА ИДИЛ (СНИМКА)

Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио обяви, че 27-годишният Акайед Улах е действал сам.

„Нека да бъде ясно - това е опит за терористичен акт. Благодаря на Бог, че извършителят му не е постигнал първоначалната си цел”, заяви Бил Де Блазио. 

Нападателят е ранен от взривното устройство. Той е бил откаран в болница под засилена полицейска охрана.  Други трима души са получили леки наранявания.

ИДЕНТИФИЦИРАХА НАПАДАТЕЛЯ ОТ МАНХАТЪН

„Нападателят е получил изгаряния по тялото си. Първоначалното разследване на местопрестъплението сочи, че той е носел импровизирано нискотехническо взривно устройство, прикрепено към тялото му”, заяви Джеймс О'Нийл, началник на полицията в Ню Йорк.

Нападателят е бил под влиянието на ИДИЛ и други групировки, предаде БТА.  

НАПАДАТЕЛЯТ ОТ НЮ ЙОРК - ЯДОСАН ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА ИЗРАЕЛ В ИВИЦАТА ГАЗА

За опита за терористичен акт незабавно е бил информиран президентът Доналд Тръмп, написа в Twitter прессекретарят на Белия дом. Терминалът е временно затворен, докато продължава разследването. Голям район от Манхатън също е блокиран от полицията. Влаковете на метрото не спират на „Таймс Скуеър”.