Обвинени са още 14 души

В съд в австрийската столица Виена днес започна процесът за корупция срещу бившия министър на финансите Карл-Хайнц Грасер и 14 други заподозрени. Те са обвинени в получаване подкупи в размер на 9,6 милиона евро, предаде БТА.

Двама бивши министри в Словакия – осъдени на затвор

Австрийското министерство на правосъдието обърна внимание, че за първи път в страната човек е съден за корупционно нарушение от времето, когато е заемал министерски пост.

Грасер и останалите подсъдими получили подкупа, след като посъветвали кандидати на търг какви цени да предложат, за да надделеят над конкурентни инвеститори. В замяна на услугата те получили 10 процента от цената на сделката, възлизаща на 961 милиона евро.

Бивш кмет на Монреал влиза в затвора за корупция

Сред останалите подсъдими има лобисти, шефове на строителна компания и ръководни кадри в областта на недвижимите имоти. Подсъдимите може да получат до 10 години затвор, ако вината им бъде призната.

6 години затвор за висш италиански политик заради корупция

Грасер бе финансов министър на Австрия от 2000 до 2007 г. Той бе член на популистката и крайнодясна Австрийска партия на свободата, но после стана независим, по времето когато следеше за приватизацията на държавни жилища.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.