Четири пъти български ленти оглавиха седмичния бокс офис

Пълни зали и празник на филмовото изкуство в шест киносалона в София отбелязаха Деня на българското кино.

Българският филм "Дъвка за балончета" оглави боксофиса

2018-а година започва оптимистично за нашето кино, което миналата година спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми, но за първи път от много години спечели и сърцата на българските зрители.

Филмът "Вездесъщият" получи голямата награда на фестивала "Златна роза"

“Българската публика иска да гледа българско кино. А българското кино заслужава своята публика. Стремежът ни е този процес да продължи нататък и да имаме още по-сериозни успехи извън страната и в нея”, сподели Жана Караиванова, директор на Национален филмов център.

"София е град на киното във всяко едно отношение. Стараем се, а публиката се отблагодарява", заяви доц. Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” към Столична община.

“2017 година беше много ползотворна за българското кино. Не само заради многобройните филми, които успяха да излязат, но и заради тяхното качество и международно признание”, смята актьорът Юлиан Вергов, който изпълнява ключови роли в новите български филми “Маймуна” и “Посоки”.

През 2017 година с подкрепата на Националният филмов център бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции. 

Четири пъти български ленти оглавиха седмичния бокс офис. Става дума за филмите “Воевода“, “Бензин“, “Дъвка за балончета“ и “Възвишение“. Първите три лента са част от шестте кино продукции, на които NOVA е копродуцент, като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи. След като в края на 2016 година по кината излезе “Маймуна”, само през 2017 година 4 мащабни български филма достигнаха до любителите на качественото кино с подкрепата на NOVA и благодарение на кино дистрибуторската компания “Лента” - “Воевода”, “Бензин”, “Вездесъщият”, “Дъвка за балончета”. През февруари тази година предстои премиерата на още една българска лента, създадена с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп - ”Привличане”.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.