Кои продукти могат да подсилят имунитета ни?
В разгара на грипната епидемия сме. Какви храни да ядем, за да се предпазим и кои продукти могат да подсилят имунитета ни? Съвети даде диетологът проф. Донка Байкова.
В кои градове има грипна епидемия?
В период, в който върлуват различни респираторни вируси, би трябвало да сме подготвили организма си. Това означава един балансиран хранителен прием, в който трябва да има достатъчно белтъчни храни. Пълноценните са месо, риба и яйца, както и мляко и млечни продукти. Ако сме вегетарианци, това означава да се засилят пълноценните комбинации – бобова храна със зърнена или повече ядки.
ПРОГНОЗА: Близо половин милион българи - покосени от грип този сезон
Важно е да се знае, че свръхмастно хранене в такъв период намалява имунната устойчивост. Трябва да се консумират умерени мазнини – две супени лъжици растителни разновидности към ястия и салати. Свръхконсумацията на захарни изделия също намалява имунитета.
Кои са храните - оръжия срещу грипа? (ВИДЕО)
Хубаво е да се консумират много плодове и зеленчуци. Задължително мед и чай. Добре е да похапваме и чесън.
Как да разпознаем настъпващия грип?
„Когато настъпи вирусна инфекция, моделът на хранене коренно се променя. Първите два дни е добре да се изключат трудносмилаеми храни. Да се ядат плодове и зеленчуци с повече течности”, посъветва Донка Байкова.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.