Макрон заяви че има "доказателство", че режимът на Асад стои зад атаката

Джереми Корбин настоява Франция да предостави доказателства за участието на сирийското правителство в химическата атака, пише британският Huffington post.

Ръководителят на лейбъристите предупреди в петък следобед, че всички западни военни удари срещу Башар Асад биха предизвикали "хаос" и ще ескалират войната.

Началото на въздушните удари в Сирия във видео

Тереза Мей разговаря с Доналд Тръмп в четвъртък вечер и се съгласи, че употребата на химическо оръжие в Сирия не трябва да се размине без съмнение. Премиерът осигури подкрепата на кабинета си за действия срещу Асад, предаде "Фокус".

Френският президент Еманюел Макрон заявява че има "доказателство", че режимът на Асад стои зад атаката. Говорейки пред Sky News, Корбин казва, че ако във Франция имат доказателство за това кой стои зад атаката, те трябва да го "представят публично". "Ако има доказателство, че режимът го е направил, тогава режимът трябва да бъде държан отговорен. Ако има доказателство, че някой друг е направил това, той трябва да бъде държан отговорен ", казва той.

Тръмп одобри нанасянето на военни удари срещу Сирия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Попитан, дали има съмнения че сирийският режим е отговорен, Корбин казва: "Вижте, зависи от нас да осъдим (военното решение) очевидно, да направим всичко възможно, за да доведем до прекратяване на огъня и да търсим политическо решение, а също ООН е като основен играч в международната общност, за да определи кой действително го е направил. "

Тереза Мей е дала заповед за британски военни удари срещу Сирия

Лейбъристите, Шотландската народна партия и либерал-демократите са поискали гласуване в парламента преди да бъдат предприети военни действия от Обединеното кралство. Някои консерватори обаче заявяват, че правителството няма нужда да чака одобрение от парламента. Том Туджендхат, председател на комисията по външна политика, казва, че военните действия "няма да изискват" гласуване от депутатите.

Макрон: Не можем да толерираме да се банализира използването на химически оръжия

Джони Мърсър, депутат от консерваторите и бивш военен, заяви, че ще бъде отказ от отговорност ако се поиска от парламента да гласува. "Избираме правителство, а след това министър-председател, познаващ всички разузнавания, рискове и баланси, за да вземе тези решения", каза той. Британските министри са се съгласили, че е "много вероятно" Асад да е отговорен за нападението в събота - което според съобщенията е оставило десетки мъртви, включително деца. Асад, както и съюзниците му Иран и Русия, отричат, че стоят зад атаката. Руската армия заяви, че нападението в Сирия е организирано и режисирано от Великобритания. Доналд Тръмп дава противоречиви съобщения за това, какво ще предприеме САЩ. 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.