Предложението за намаление на депутатското възнаграждение не беше прието

И днес пленарният ден беше белязан от остри спорове между ГЕРБ и БСП. А поводите - от оценката за първата година на кабинета "Борисов 3" до това, какви заплати и какви ваканции трябва да имат депутатите.

Финансовият министър сам даде оценка за работата си, а какво е свършил кабинета „Борисов 3” за изминалата една година стана поредния повод за остри нападки между управляващи и опозиция.

Според БСП, агресията се е превърнала в емблема на управлението. ДПС отново поиска патриотите да бъдат изтеглени от властта. А герб са категорични, че са постигнали стабилност.

НС обсъжда предложението за орязване на депутатските заплати

Добрата работа на кабинета била потвърдена от макроиномоческата рамка, според финасовия министър. А за свършеното от него Горанов получи 4.20 от проучване на „Галъп”. Дали и другите министри си поставят по-високи оценки не стана ясно, разбра се, обаче, че опозицията смята свършеното от кабинета за недостатъчно.

„Смятаме, че е емблема на това управление за 1 година е омразата и агресията”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията да ги прави част от държавната и политика, а това най-силно се вижда от коалиционната им политика”, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ние от ГЕРБ подкрепяме и ще продължим  да подкрепяме парламентарното мнозинство, което изпълнява ангажимента си по програмата за 4 години”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Депутатската заплата се вдига с 297 лв.

Размяната на остри реплики на спря дотук. Големият спор се разгоря около искането на левицата заплатата на депутатите да бъде намалена до малко над 2900 лева. Сега възнагражденията им  били 3600 лева.

„С какво един друг българин е различен от нас и се възстановява за 20 дни, а ние за 67. С какво един човек получава за труда си 800 лв., а ние 3500 лв.? Трябва да има високи заплати, за да не се изкушаваме да крадем - казвате вие, а високите заплати спряха ли суджука?”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ГЕРБ контрираха с други данни - лидерът на БСП участвала от 1000 гласувания само в 37.

„Коефициентът на г-жа Нинова е 3%. Нейното възнаграждение тогава би било 110 лева, тогава всичко над 111 лева би било недобросъвестно”, изчисли Данаил Кирилов от ГЕРБ.

БЕЗ ЕКСТРИ: БСП иска да ореже заплатите на депутатите

„Четири пъти управлявате, нито веднъж не приехте такова решение. Мога с часове да изброявам червените милионери, които получават милиони във вашата партия. Нека те да не получават нищо”, отвърна Славчо Атанасов от „Обединените патриоти”.

„Като толкова искате да сме равни, приберете си децата от Америка”, заяви Вежди Рашидов от ГЕРБ.

„Ние събота и неделя не почиваме. Не казвам, че всичко е наред и това показва рейтинга на НС”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Целта на депутатите е да направят средната заплата да расте, а оттам и тяхната. Тоест най-малкото тези вътрешни стимули трябва да има. Сиромахомилството и идеята, че депутатите не заслужават възнагражденията си е отношение към цялата политическа класа и система”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

От трибуната ГЕРБ посъветваха всеки, който смята, че заплатата му е висока - да я дарява. И Нинова ги послуша.

„Ще дарявам по 600 лева всеки месец от заплатата си”, заяви Корнелия Нинова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.