Двама шерпи тръгват по следите му още във вторник

Има шанс Боян Петров да е жив. Това заяви пред NOVA организаторът на експедицията по изкачване на 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район.

В експедицията са участвали още 10 души - 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход. Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. На 4 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия алпинист.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност

„Според мен има шанс да е жив. Когато те са се качили, не са могли да изчакат повече от 30 минути, но това не означава, че той не се е върнал в лагер 3”, заяви Мохам Ламсал, организатор на експедицията. „Не изключвам да се появи сам, той е опитен катерач”, заяви още Ламсал.

Българският екип, който снима документален филм за него и в момента се намира в Катманду, също застана пред камерата на NOVA.

ВИЖТЕ СНИМКИ, ПУБЛИКУВАНИ ОТ БОЯН ПЕТРОВ ПРЕДИ ИЗКАЧВАНЕТО 

„По нашия предварителен план с Боян трябваше да тръгнем към Тингри в Тибет и там да се срещнем и там да продължим заедно към базов лагер Еверест.  За последно е видян ден преди да тръгне към базов лагер 1 на Шиша Пангма, т.е за последно е видян на 28 април, тръгнал е на 29 април”, разказа режисьорката Поли Генчева.

Алпинистът Дойчин Василев: Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее

„Той катери самостоятелно, това е негов стил на катерене, той тръгва преди групата, преди всички останали и преди всички шерпи, сам си разбива пътя нагоре и сам си прави палатките, където да остане. На 4 май, когато шерпите стигат до лагер 3, намират палатката на Боян празна с неговия чувал в нея. Те се задържат не повече от 30 минути, защото времето не е било подходящо. Най-вероятно по това време Боян е бил нагоре по върха в опита си да го покори. Това е последната връзка с Боян. От момента, в който експедицията слиза от лагер 1 и 2 в базов лагер, Боян не е с тях, това се случва на 5 май”.

Нова информация за позвънявания от сателитния телефон на Боян Петров

„От утре са ни обещали съдействие самите шерпи, които са в базов лагер, ние поддържаме непрестанна връзка с тях. Ние дълбоко вярваме, че той се намира някъде между лагер 1 и лагер 2, където има кислород и има и храна, където би могъл да оцелее няколко дни”, заяви Поли Генчева.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.