Той получи подкрепата на 59 депутати при необходими 53 гласа

След три седмици на антиправителствени протести парламентът на Армения избра лидер на опозицията Никол Пашинян за министър-председател. 
От седмици, опозиционерът Никол Пашинян водеше протестите в Армения, сложили край на 10-годишното управление на Серж Саркисян. Само седмица след като парламентът отхвърли кандидатурата му, управляващата досега коалиция се разцепи. И част от депутатите й подкрепиха опозиционера.

 

Депутатът и бивш журналист беше единствен кандидат. Той получи подкрепата на 59 парламентаристи при необходими 53 гласа.

Пашинян отново е номиниран за премиер на Армения

Това е второ гласуване на кандидатурата на 42-годишния Пашинян в парламента за осем дни след неуспеха му на 1 май. 

Предишният премиер Серж Саркисян подаде оставка след масовите протести на привържениците на опозицията, довели и до разпадане на управляващата парламентарна коалиция.  

След вота, хиляди привърженици на Пашинян се събраха в центъра на Ереван, за да отбележат победата на своя кандидат. 

"От сега нататък хората трябва да настояват всички политици, премиерът, президентът, всички други да служат честно и предано на народа. Ако не, народът отново ще действа, както направи през април 2018-та."

Пашинян обеща да се бори с корупцията и фалшифицирането на избори и да премахне привилегиите, така че всички да бъдат равни пред закона.

"Да живее свободата! Да живее република Армения, да бъдем живи и здрави всички ние и децата ни, които от днес живеят в свободна и щастлива Армения", каза новият премиер пред народа. Сега, следващата стъпка пред новият премиер е да убеди парламента, да одобри кабинета му. А след това да организира предсрочни парламентарни избори.

 

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.