Преди четири месеца убийството на сръбския политик Оливер Иванович привлича вниманието към балканската страна

Европейският съюз обмисля дали да отвори вратите на клуба на богатите и успелите за нови членове. На опашката чакат 6 страни от Западните Балкани, сред които е и Косово. Кандидатурата на Косово е най-спорна за Европа, защото Сърбия, както и пет страни от Евросъюза, сред които и Испания, не признават съществуването му като самостоятелна държава. За Сърбия Косово си остава област, неизменна част от историята й и това прави раздялата с нея почти невъзможна.

Борисов: Тази криза в Косово ние трябва да я прекратим (ВИДЕО)

Според статистически данни в Косово живее най-младото население в Европа.  Половината от почти двата милиона косовари са под 25-годишна възраст.

Сърбите живеят в 10 общини, разпръснати в Южно, Източно и Серевно Косово. Имат квота от 10 депутати в парламента на Косово, който е съставен от 120 места. Участват в управляващата коалиция на страната и държат 3 министерски кресла. В сръбските общини държавата Сърбия финансира образованието и здравеопазването. Сърбите  настояват в 10-те общини, които ще обедини асоциацията им,  да имат правото да определят на кого ще се продава земя.

Косово ще дерадикализира джихадистите по затворите

Преди четири месеца едно убийство отново привлече вниманието към Митровица и Косово. През януари пред централата на партията си, която се намира в сръбската частна града, беше убит  политикът Оливър Иванович. Разследването на смъртта му, извършителите и поръчителите на разстрела до сега не са открити.

Още гледайте тази вечер в „Темата на NOVA”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.