Какъв е пътят от село Боснек до Ню Йорк и как от актьор се става поет и художник?

Български емигрант в Америка се връща в родината си с благотворителна цел. Художникът Петър Георгиев Рей ще опита да събере пари за музей на книгата с парите от втората си изложба в България. За пътя от село Боснек до Ню Йорк и как от актьор се става поет и художник, разказва стажант–репортерът Мария Йоцова.

Петър Георгиев Рей заминава за Канада като актьор, току-що завършил ВИТИЗ по времето на социализма. 

Реалността през последните 20 години го превръща в автор с номинация за поет на годината в САЩ и в художник с вече над 20 самостоятелни изложби в Америка, Канада и Франция. Но преди това е отчаянието на неподготвения емигрант.

Финалист в ПРОМЯНАТА изгради музикална детска площадка пред болниците в Русе и Плевен (ВИДЕО)

„Имаше моменти на кризи. Първата година се чувствах изключително самотен, изолиран. Може би самотата, в която изпаднах, ме провокира да потърся някакви качества, нови таланти. Някак си от само себе си дойде поезията. Прозата ме провокира да рисувам”, разказва Петър Георгиев Рей.

Благотворителен маратон по двойки Run2Gether

„Не съм подозирал, че мога да бъда художник, да бъда писател. В първия момент исках да се реализирам като актьор. Явих се на няколко пробни снимки за късометражни филми и установих, че това е сякаш имаш бастун, някакви патерици, без да владееш чуждия език, направо безнадеждно. Аз отидох в тази нова среда и бях свеж, бях изпълнен с надежда от Монреал до Ню Йорк и тази моя надежда ми помогна да търся галерия и много бързо намерих галерия, за 3 месеца намерих галерия. Моята съдба е доказателство пред всички хора, които се страхуват и са плахи, да потърсят себе си. Така че потърсете, ще го намерите”, казва още Петър Георгиев Рей.

Изложбата на Петър Георгиев Рей е с благотворителна цел и е в Народната библиотека. 

Стажант–репортер: Мария Йоцова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.