Външните министри на двете страни положиха подписите си върху документа край Преспанското езеро

Исторически момент в балканската история. Атина и Скопие сложиха подписите си под споразумението за Република Северна Македония. Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора за новото име на Македония.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ДОКУМЕНТ

Премиерите на двете държави Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и двамата външни министри бяха посрещнати с аплодисменти при пристигането си на Преспанското езеро.

Алексис Ципрас остава на поста след вота на недоверие

Македонската делегация пристигна по вода с лодка, а премиерът Заев сподели в социалната мрежа снимка, подписана с текст, че заедно с Никола Димитров и военния министър Радмила Шекеринска тръгват към своето европейско бъдеще.

Размирици и сълзотворен газ на протеста в Атинa

На място присъстваха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. 

Междувременно в Гърция протестите на недоволните от споразумението продължиха до късно снощи сред бомбички и сълзотворен газ. Въпреки напора на протестиращите, правителството на Алексис Ципрас оцеля.

Зоран Заев: Регионът вече има една нова реалност

"С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност по отношение на несигурност за нашето бъдеще", заяви Заев.

"Този договор ни дава вдъхновение и кураж, вдъхновение да започнем нови инициативи, които да допринесат за добрия живот на гражданите и на Македония, и на Гърция. Този договор ни дава нов приятел. С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще", каза Зоран Заев.

"Регионът вече има една нова реалност. Вече живеем в свят, в който сме много зависими един от друг. Имаме задължението да улесним търговските взаимоотношения. Изолацията не носи приходи за никого. Това е съобщение към тези, които са против договора и в двете държави. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията", обърна се Заев към всички противници на идеята.

Алексис Ципрас: От днес нататък пеем радостни песни на Балканите

"Ще срещнем огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона", заяви Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика.

"Днес пишем една нова песен заедно", заяви той.

"Нашата цел е тази песен да чества братството, успеха, просперитета и добрите съседски отношения. Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека пеем радостни песни на Балканите", категоричен бе Ципрас.

Репортер: Тоня Димитрова

ФАКТИ:

  • Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
  • С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.
  • Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.