Мониторингът започва с посещението на Йоханес Хан на 20 юли

Министър-председателят на Македония Зоран Заев в четвъртък заяви, че Македония е получила ясна дата за започване на преговорите с Европейския съюз и от 20 юли, с посещение на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, ще започне процесът на мониторинг по отделните глави, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“, цитирана от "Фокус".

Борисов: Приоритетът ни за Западните Балкани показа резултати (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Получихме ясна дата за започване на преговорите, нека няма повече дилеми и нека приключим с тези дебати. Втората половина на юли започва мониторинга с посещението на еврокомисаря Хан. Това само по себе си е доказателство, че започват всичките процедури по преговорния процес. Вярвам, че Македония навреме ще извърви всички тези стъпки. Аз съм щастлив с датата. Нашето очакване е пълно и цялостно“, заяви премиерът в предаването „Топ Тема“ по македонската телевизия „Телма“.

Захариева: ЕС не бива да губи фокуса върху Западните Балкани

Заев заяви, че Македония е подготвена за преговори и всичко, което се прави в правосъдните реформи, в медиите, в публичната администрация, в сигурността, е съгласувано цялостно с Европейската комисия и Европейската делегация. „Така и ще продължим“, заяви той, отбелязвайки че на Македония ѝ трябват бързи реформи, за да може гражданите да почувстват промените. Премиерът е убеден, че това решение на Съвета за общи работи на ЕС за определяне на дата за започване на преговорите през юни 2019 година, е силна мотивация и не задължава само него и администрацията, но и гражданите, съдиите, медицинските работници, службите за сигурност да завършат реформите бързо.

Габриел: Разговорите с Македония и Сърбия достигат 12 лв. на минута

Относно твърдението, че всичко това няма да има значение, ако гражданите кажат „Не“ на референдума за договора за името с Гърция, Заев заяви че следващата седмица очаква първите резултати от социологическите проучвания на публичните нагласи. „Македония получи всичко, което очакваше, по най-желателния начин. Аз съм доволен от вътрешния дебат за разширяването, но в крайна сметка всички страни-членки застанаха единодушни във вторник с решението на Съвета на министрите, а днес то е потвърдено и от Европейския съвет“, заяви той.

Йоханес Хан: Пътят за Македония е ясен, започваме преговори

Македония няма друга опция, според премиера. Тя трябва и иска да бъде членка на НАТО, както и желае успешен преговорен процес за присъединяване към ЕС. „Вярвам много в гражданите на Република Македония, че те също ще бъдат големи оптимисти, че тези две наши цели са постижими“, допълни Заев. В петък сутринта той ще има среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Утре рано имам среща с генералния секретар на НАТО Столтенберг. Това, което очакваме от 2008 година в Букурещ, ние ще постигнем на 11 и 12 юли в Брюксел, по време на срещата на върха на НАТО, а това е покана за членство в Алисанса, който започва с тримесечен мониторингов период, последван от покана за пристъпване към ратификация на протокола от страните-членки на НАТО“, поясни Зоран Заев. Във връзка с това, че Македония има проблем с някои институции, както е например Антикорупционната комисия, Заев заяви че трябва да има функциониращи институции.

Македонският президент наложи вето на споразумението за името

„Това е предизвикателство за всичките фактори, които носят отговорност без разлика дали са власт или опозиция, да запретнат ръкави и да носят решения в Македония. Европа протегна ръце, за което имаме заслуга всички. Това е резултат от работата през всичките тези години. Аз вероятно дочаках да водя правителството, когато се случват тези работи“, поясни той. „Сега зависи от нас, от Македония. Няма повече за какво да се оплакваме. Никой вече не ни блокира. Европа с консенсус е за нас и вярвам, че ние като граждани ще постигнем това, защото всички искрено вярваме“, завърши премиерът. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.