Решенията на КЕВР, с които се променят цените, не отчитат социалната поносимост, смята омбудсманът

Може ли да се спре увеличението на тока и парното? Tази тема ще обсъжда омбудсманът Mая Mанолова със заместник-главния прокурор Aся Петрова.

В предаването „Здравей, България” Манолова заяви, че проблемът е, че гражданите нямат възможност да обжалват актовете на КЕВР, с които се определят цените на парното, топлата вода, тока, водата.

Омбудсманът обсъжда новите цени на тока със зам.-главния прокурор

„Гражданите имат едно право – да плащат, а нямат право да участват активно във формирането на тези цени. Проблемът е, че КЕВР формално провежда така наречените открити заседания. Чува се гласът само на енергийните дружества, на монополистите, които диктуват цените”, заяви Манолова.

ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА: Омбудсманът и КЕВР в спор за тарифите

Според нея така е и в конкретния случай.

„С моя екип открихме множество нарушения в процедурата по издаване на тези актове, с които се увеличат цената на парното и тока, които са много сериозни”, заяви Манолова. „Тези решения не отчитат социалната поносимост на цената на тока и парното. Второ – когато природният газ на световните пазари намалява, когато КЕВР се произнася за намаляване на цените и в България, това не се отразява на цените на тока и парното”.

Според Манолова експертите от екипа й са направили анализи и са установили, че през 2015 г. при приблизително същата цена на природния газ – цената на парното е била много по-ниска.

„Законът в тази му част, която не дава гражданите да обжалват решенията на КЕВР трябва да бъде променен”, коментира още Манолова.

Омбудсманът внася в НС коригирания законопроект за личната помощ

Що се отнася до предложения от омбудсмана Закон за личната помощ, Манолова заяви, че той няма да реши всички проблеми на хората с увреждания, но е „ключът към решаване на проблемите”.  

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.