Това става ясно от официален документ, качен на сайта на организацията

Според решение Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за Национален парк „Пирин“ не е необходима екологична оценка за промените, които българското правителство гласува в края на миналата година. Това става ясно от официален документ, качен на сайта на организацията, цитиран от "24 часа".

Организацията отбелязва, че новият план за управление все още не може да бъде финализиран поради съдебно производство. И посочва, че промените в действащия план за управление на парка, приети през декември 2017 г., не забраняват изграждането на съоръжения за водохващане, но моли държавата да предостави по-детайлна информация относно техния потенциален обхват и въздействия. От ЮНЕСКО допълват, че промените в плана за управление, не забраняват подмяна и увеличаване на капацитета на ски инфраструктура в буферната зона, но се обръщат към българската държава с искане да гарантира, че подобно развитие няма да повлияе върху парка.

Организацията посочва, че всяко бъдещо развитие в рамките на буферната зона трябва да става чрез стратегическо планиране. ЮНЕСКО подкрепя държавата да разработи ясна и цялостна дългосрочна визия за социалноикономическото развитие в буферната зона и по-широк регион, което би било в съответствие с целта за дългосрочна защита. И изисква от България да предостави на Центъра за световно наследство в срок до 1 февруари 2019 доклад за напредъка с актуализирана информация за решението на Върховния административен съд. А до 1 декември 2019 г. и актуален доклад за консервационното състояние на парка и изпълнението му с цел разглеждането им от Комитета за световно наследство на сесията през 2020 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес