Какви рискове носи това?

Незаконна търговия с кърма се появи в интернет. От няколко месеца единствената банка за майчина кърма в България е в ремонт. През това време неформалното донорство набира скорост. 

Кърмените деца - с по-малко поведенчески проблеми

Според лекари този начин на споделяне на кърма е опасен.

„Много хора се съгласяват да използват кърма от майка, която не познават. Не знаят от какво е болна, как е съхранява и транспортирана. На кърмата трябва да се гледа като на кръв. Всичко, което се спазва при взимането на кръв, трябва да бъде приложено и към нея. Хората в желанието си да помогнат невинаги правят най-доброто”, коментира д-р Анета Попиванова от „Майчин дом”.

Насърчават кърменето на бебетата на обществени места

Банката за майчина кърма, която единствена в страната, е затворена за ремонт от март, но според лекарите не това е причината майките да прибягват до Facebook страници, за да набавят кърма за децата си.

„Виждали сме такива обяви преди доста време. Нашето становище е, че тази практика е изключително опасна за бебетата, които приемат такава кърма. От една страна, чрез нея могат да бъдат предадени някои заболявания като СПИН, хепатит В и С и други. От друга страна – дори майката, която дава кърмата, да е здрава, тя може да бъде замърсена по време на изцеждането”, коментира д-р Мария Русинова, директор на Банката за майчина кърма.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.